woensdag 30 juni 2010

Watch out for ozon

Lopen met dit warme weer is ronduit onverantwoord. Tussen 12 u en 10 uur 's avond mag je zeker geen zware inspanningen leveren buiten. Met dit broeierige weer scheren de ozon concentraties hoge toppen.

Dus lopers, blijf vooral binnen. Ga zeker niet lopen op het heetst van de dag. Vanaf nu een week verplichte platte rust, tot het weer wat afkoelt. Zie maar wat er gebeurt!

woensdag 23 juni 2010

In de zone

De grote lijnen van mijn marathon schema liggen vast. Met een paar vaste ingrediënten zoals een lange duurloop, intervaltraining en een temporun geraak je al heel ver. Na 18 weken zou ik de marathon van Brussel in 3 u 30 moeten kunnen lopen.

Elke week meer kilometers, en rustig de intervallen opdrijven. Na drie weken mag ik het aantal kilometers met 20 of 30% terugschroeven, maar de week erna is het dubbel zo hard gaan.
Dit zijn mijn zones met als basisgegevens max hartslag 190bpm, rusthartslag 40bpm. Ik gebruikte de formule van Karvoren.

Trainings.Hf= % maal ( Hfmax.-Hf.rust) + Hf.rust.

zone 1 (65%) - 138 - 148 - regeneratieloop
zone 2 (75%) - 150 - 156 - longrun of lange duurloop
zone 3 (80%) - 156 - 165 - fartlek
zone 4 (85%) - 165 - 175 - tempoloop
zone 5 (80%) - 170 - 190 - interval

zaterdag 19 juni 2010

Running in the rain

Het was vandaag de eerste keer dat het begon te regenen tijdens mijn run. Maar ik deed dat het me niet kon schelen en het hielp. Na een half uurtje stopte het met drashen. Lucky me.

Spijtig genoeg kan mijn Garmin Forerunner sporthorloge niet goed om met waterdruppels. Plots sloeg de GPS bijna af en ik kon mijn hartslag en huidige snelheid niet meer raadplegen. Vervolgens kreeg ik enkel nog de klok te zien. De Garmin gaf enkel nog via geluidsignaaltjes aan, of ik in de juiste zone trainde of niet.

Toen het zonnetje terug begon te schijnen deed mijn horloge weer normaal.

maandag 14 juni 2010

Melkzuur.be

Binnen een maand gaan ze me eens goed nakijken op het sportmedisch adviescentrum van de K.U.L.
Neen, niet aan mijn hoofd. Ze zullen nagaan of het wel verantwoord is dat ik aan een marathon zou deelnemen. Die dag zie ik dus eerst een sportarts  en daarna zullen medewerkers van het sportmedisch adviescentrum van de K.U.L. inspanningstesten bij me afnemen.

Daar testen ze minstens 2 zaken. Mijn omslagpunt en mijn maximale hartfrequentie.

Een VO2 max opname. Dat is de maximale hoeveelheid zuurstof die ik per minuut op kan nemen. Hoe hoger die is, hoe beter mijn spieren van brandstof voorzien worden.

Mijn omslagpunt berekenen doen  ze aan de hand van lactaat metingen. Hoe groter de inspanning op de loopband, hoe meer je melkzuur of lactaat je zal produceren. De grens waar je een bepaalde waarde van melkzuur overschreidt, is je omslagpunt.  
  • Onder deze grens train je aëroob (traag, conditie)
  • Boven deze grens train je anaëroob (snel, wedstrijdtempo, verzuring, kramp, pijn achteraf)

woensdag 9 juni 2010

mijn pump yourself up story

Om je doelen te bereiken kan je gebruik maken van het 'Het maak jezelf iets wijs trukje'.
Spreek je wensen of doelen luidop uit of schrijf ze op. Maak er dan een pump yourself up story van en print het af. Lees dit elke dag meerdere malen en spreek het luidop uit. Op den duur weet je eigen brein niet meer of het nu een wens is of al de realiteit. Een beetje zoals in een self forfilling prophecy.

 

Dit is voorlopig mijn pump yourself up verhaaltje:

Komaan Frank, jij bent een marathon loper. Je barst van de energie en je loopt gelijk een veertje. Je bent een atleet en blijft blessurevrij omdat je na elke run goed stretched. Je houdt een logboek bij om aan je doel te bereiken. Al je vrienden en familie steunen je. Goed bezig : al XXXX trainingskilometers achter de rug, de marathon van Brussel uitlopen is een haalbare kaart voor jou.

Dit heb ik uit het boekje non runnners marathon trainer.

donderdag 3 juni 2010

Ik wil de marathon van Brussel lopen

Na mijn geweldig loopavontuur van de 20km door Brussel, wil ik genieten van mijn vakkundig opgebouwde loopconditie. Mijn doel is de marathon van Brussel uitlopen op 10/10/10. Dan kan ik later aan de haardvuur vertellen aan mijn lieve kleinkinderen dat de opa 42 kilometerkes op 1 dag heeft gelopen langs manneken pis. Moest ik dan kleinkinderen hebben natuurlijk.


En ik heb al een coach gevonden! Een collega die aan triathlon doet, gaat me trainen. Ik heb nog ongeveer 20 weken om mij klaar te stomen. Mijn eerste trainingsweek kreeg ik al meteen door :
Goed uw eerste blok van 4 weken start op 21/6 dwz volgende week mag je een duurloop doen van 21k een interval (4x6min) en een recuperatieloop. De week daarna rustig want de week erna begint het feest ;)