donderdag 1 april 2010

Maximale hartslag

Als loper mag je eigen maximale hartslag frequentie (MHF) geen geheim voor je zijn, er zijn genoeg manieren om deze te achterhalen. Je kan een doodgewone formule gebruiken, maar je kan beter d.m.v. een inspanningsproeven naar je maximale hartslag zoeken. Je laatste optie is naar het labo gaan, maar dat kost natuurlijk poen.

1. Leeftijd formule

De leeftijd formule methode is een sterke vereenvoudiging, een beetje zoals je BMI berekenen. Het geeft een idee van je MHF, maar pin je er niet op vast. Gebruik deze methode enkel indien je snel je hartslagzones wil berekenen om aan de slag te kunnen gaan.

MHF = 220 - leeftijd


2. Veldtesten

Voor nauwkeurigere bepalingen van je maximale hartslagfrequentie doe je best één of meerdere veldtesten. Soms gebruiken ze heuveltjes, soms de atletiekpiste en soms gewoon tijdsmetingen.

- Eerste rondje op het gemak
- Tweede rondje aan een goed tempo
- Derde rondje doe je aan maximale snelheid

Ik zal hier in een later artikel dieper op ingaan.

3. Labo

In het labo gaan ze jou maximale hartslag frequentie en je potentieel na op een loopband en via bloedafnames. Daarnaast kunnen ze ook je omslagpunt berekenen en je melkzuurgraad vinden. Dat is iets in mol. Eerder iets voor echte atleten, niet voor dummies zoals ik en misschien jij :-). Dit bieden ze op vele plaatsen op het internet aan, maar ik raad het de inspanningstesten van het sportmedisch adviescentrum van de K.U.L. aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten